TAVI (transcatheter aortic valve replacement): Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας. - Καρδιολογικό Ιατρείο Στέφανου Δεσποτόπουλου

Loading color scheme

TAVI (transcatheter aortic valve replacement): Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας.

kardiologoi-peiraia - Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας - TAVI

Η επέμβαση σταθμός στις βαλβιδοπάθειες και τις δομικές καρδιοπάθειες!

Η διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας αποτελεί πλέον την πιο σύγχρονη και λιγότερο επεμβατική θεραπεία της σοβαρής στένωσης αορτικής βαλβίδας. Παρότι πολύ συχνά οι ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση σοβαρής στένωσης αορτικής βαλβίδας αισθάνονται συγκλονισμένοι, δε πρέπει να διστάζουν να κάνουν το βήμα προς τη θεραπεία, ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου πέραν της κλασικής χειρουργικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας υπάρχει δυνατότητα και για λιγότερο επεμβατικές θεραπείες. Όμως, όσο συντομότερα αναζητήσει κανείς φροντίδα, τόσο γρηγορότερα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στη καθημερινή του ζωή και τις δραστηριότητές του.

Αυτή η μέθοδος αντικατάστασης μιας σοβαρά πάσχουσας αορτικής βαλβίδας χρησιμοποιείται ήδη από 15ετίας τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία. Η μέθοδος αυτή εξελίχθηκε σταδιακά, ενώ τελευταία έχουν εμφανιστεί νεότερης τεχνολογίας βαλβίδες πολύ πιο εξελιγμένες από τις αρχικές και συγχρόνως μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για χειρουργική επέμβαση ή σε ανεγχείρητους ασθενείς. Μετά τις μελέτες αυτές και την τροποποίηση των αμερικανικών και πανευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών κυρίως για άτομα αυξημένης ευθραυστότητας (frailty), η TAVI έχει λάβει έγκριση και καλύπτεται παρά το αυξημένο ακόμη κόστος της από τα ασφαλιστικά ταμεία, αντί της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης. Πλέον, η TAVI μετά και τις τελευταίες κλινικές δοκιμές αναμένεται να είναι διαθέσιμη για ακόμη περισσότερους ασθενείς ενδιάμεσου ή και σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλού περιεπεμβατικού κινδύνου για ανοικτή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Η πρόσβαση για την πραγματοποίηση της μεθόδου αυτής είναι είτε μέσω μηριαίας προσπέλασης (transfemoral access), είτε μέσω της αορτής (transaortic access) διακορυφαία (transapical access), είτε μέσω της υποκλειδίου αρτηρίας (trans-subclavian access).

Πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η ταχύτερη ανάρρωση και κινητοποίηση των ασθενών, αφού δεν υπάρχει τομή. Οι ασθενείς συνήθως μένουν στην εντατική για μία έως δύο ημέρες και μπορούν να πάρουν εξιτήριο την τέταρτη ημέρα. Αξίζει να επαναληφθεί ότι συνήθως πρόκειται για ασθενείς μεγάλης ηλικίας και υψηλού περιεπεμβατικού κινδύνου. Επιπλέον, οι νεότερης γενιάς βαλβίδες εμφανίζουν πολλαπλά πλεονεκτήματα μακροβιότητας και ταυτόχρονα έχουν ελαχιστοποιήσει τις έως τώρα πιο συνήθεις επιπλοκές, όπως π.χ. η παραβαλβιδική διαφυγή.

Σαφώς και υπάρχουν ακόμα μειονεκτήματα και στις τελευταίας γενιάς βαλβίδες, τα κυριότερα των οποίων είναι η παραβαλβική διαφυγή (παρά την αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενης γενιάς βαλβίδες), αλλά και η ανάγκη για τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη, η οποία με τις βαλβίδες νέας γενιάς αφορά σε ένα ποσοστό περίπου 10% των ασθενών. Όσον αφορά στα εγκεφαλικά επεισόδια, όλες οι τελευταίες μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες δεν ανέδειξαν καμία αξιοσημείωτη διαφορά συγκριτικά με τις κλασικές ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις. Ένα επιπλέον μειονέκτημα της διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας είναι - προς το παρόν – το υψηλό κόστος της βαλβίδας, το οποίο όμως αναμένεται να μειώνεται σταδιακά με τη διαρκώς ευρύτερη αποδοχή και εφαρμογή της μεθόδου.